Wentylacja i klimatyzacja to nieodłączny element w pomieszczeniach kuchennych oraz gospodarczych. Naszym głównym celem są obiekty takie, jak restauracje, puby, czy kawiarnie. W tych pomieszczeniach priorytetem jest utrzymanie wilgotności na odpowiednim poziomie, ciągła cyrkulacja powietrza i możliwie najkorzystniejsza temperatura dla komfortu przebywających tam ludzi.
Warto podkreślić, że wentylacja w dziedzinie gastronomii nie tyczy się jedynie oczyszczania powietrza, ale także odzysku ciepła z pomieszczeń takich, jak kuchnie, czy kotłownie poprzez zastosowanie urządzeń zwanych rekuperatorami. W naszej ofercie znajduje się szereg rozwiązań wentylacyjnych, które gwarantują poprawę jakości powietrza i dobrego samopoczucia w trakcie pracy.
Nowoczesne pomieszczenia kuchenne posiadają systemy wentylacyjne, które podczas przygotowywania produktów spożywczych wychwytują zanieczyszczenia z powietrza (para wodna, zapachy, cząstki tłuszczu). Do bezproblemowego działania kuchni wymagana jest zatem odpowiednia wymiana powietrza. Zapewnia pracownikom bezpieczeństwo i komfort w miejscu pracy. Podciśnienie w pomieszczeniu powinno wynosić co najmniej 20%.
W tym celu wykorzystujemy strumień powietrza wywiewanego poprzez okapy kuchenne oraz strumień nawiewu kompensacyjnego, który stanowi około 80% całego wywiewanego powietrza.
OKAPY KUCHENNE DZIELĄ SIĘ NA:
Te, których zadaniem jest pozbywanie się oparów tłuszczowych z pomieszczenia:
wywiewne
wywiewne z nawiewem kompensacyjnym
wywiewne z wiązką indukcyjną
wywiewne z nawiewem kompensacyjnym i wiązką indukcyjną
nad piece konwekcyjno-parowe
Te, których zadaniem jest usuwanie pary wodnej z pomieszczenia:
kondensacyjny centralny
DOBÓR OKAPÓW WENTYLACYJNYCH:
Cały proces doboru odpowiedniego okapu wentylacyjnego opiera się na określeniu jego wymiarów i wielkości strumienia powietrza usuwanego. Wymiary te zależą od znajdujących się pod nim różnych urządzeń kuchennych. Odpowiednio dobrany okap nie powinien wystawać poza urządzenie pod nim o więcej, niż 200 mm.